DE GROTE VERLIEZER… EN TOCH…
Als dementie zijn intrede doet in je leven, begint een proces van verliezen, wat onomkeerbaar is. Tijdens deze avond staan we stil op welke manier we deze verlieservaringen een plaats kunnen geven in ons leven. |
Omgaan met eigen-aardig gedrag
Dementie treft niet alleen de persoon zelf , maar drukt ook zijn stempel op de omgeving. Iemand met dementie vertoont dikwijls een vreemd, bizar gedrag dat je van hem/haar niet verwacht.
Op welke manier ga je om met iemand die zich niet altijd aan de sociale gedragsregels kan houden? Op welke manier kan je de omgeving sensibiliseren en krijg je begrip voor dit eigenaardig gedrag?
Sterven voor de duister valt
Het euthanasievraagstuk bij personen met dementie duikt regelmatig op in de media. Op vandaag is er veel aandacht voor vroegtijdige zorgplanning en een waardig levenseinde. Maar wat kan er op vlak van levenseinde-planning bij personen met dementie?
Dr. Bogaert kadert de huidige euthanasiewetgeving en gaat op een serene wijze het gesprek aan over de levenseindeplanning van personen met dementie.
Zorg uit handen geven
Zorgen voor een persoon met dementie kan best uitdagend zijn. Soms kan die zorg te zwaar worden en is er nood aan ondersteuning.
Hoe maak je dit bespreekbaar met de persoon met dementie en de omgeving? Hoe pak je het aan om thuiszorg in te schakelen?
Wat als de persoon met dementie deze zorg weigert? Wanneer en hoe zet je de stap voor een opname in een woonzorgcentrum en op welke manier pak je dit aan?
Contact zonder woorden
Aandacht, rust en nabijheid is erg belangrijk voor personen met dementie. Om dit te bieden en zonder woorden contact te maken worden gezelschapsdieren, muziek en kunst ingezet. Dieren, muziek en kunst kunnen de stemming zeer positief beïnvloeden en aanleiding zijn om herinneringen, verhalen en emoties een plaats te geven. Tijdens enkele workshops gaan we concreet aan de slag.
Bekijk ook de agenda van: